Wednesday, December 8, 2010

 

Scaderea in greutate, are vreo importanta metoda folosita?

Majoritatea celor care scad in greutate isi inchipuie ca pierd grasime. In realitate insa , se poate intimpla de multe ori sa piarda in principal apa , precum si muschi si alte tesuturi vitale.



In ultimul timp au revenit la moda pilule pentru slabire.


Multe din ele contin diuretice, care elimina apa din organism.Intrucit corpul omenesc este format din 70% din apa , este lesne de inteles cum aceste pilule reusesc cu relativa usurinta sa inlature rapid cateva kg de apa . Cifrele in dreptul carora se opreste acul indicator al cintarului sunt incurajatoare -cel putin pentru citeva zile . Treptat insa, organismul se echilibreaza , recuperind apa , si o data cu aceasta recistigate si kilogramele pierdute.


Ingestia unei supradoze de proteine va produce , in esenta acelasi rezultat. Ficatul transforma excesul de proteine in azot ureic sangvin (AUS)


care sileste rinichiul sa elimine fortat apa din organism. Este necesara de sapte ori mai multa apa pentru a "spala" produsii rezultati din metabolismul excesului de proteine comparativ cu apa necesara eliminarii produsilor de degradare a hidrocarbonatelor sau grasimilor.


Retetele de slabire cu efect rapid profita de acest lucru . Adoptarea unui regim alimentar hiperprotetic (foarte bogat in proteine) duce la scaderi spectaculoase in greutate , realizate in scurt timp .Avind insa in vedere marele pericol pe care il comporta , aceste regimuri sunt aproape intotdeauna limitate la perioade scurte de timp, in general doua saptamini. Si in acest caz cintarul arata cifre multumitoare , insa greutatea revine in scurt timp la nivelul anterior , pe masura ce organismul recupereaza apa pierduta .


Cealte probleme pot produce asemenea regimuri de slabire?


Multe din regimurile -minune de slabire se bazeaza pe scaderea aportului caloriczilnic pina la niveluri extrem de joase -500pana la 800calorii/zi. Unii merg chiar pina la 300-400 calorii/zi . Organismul interpreteaza insa aceasta scadere dramatica a caloriilor drept "infometare acuta" si incepe sa-si digere proteinele propii (de obicei pe cele din muschi)intr-un efort de a proteja tesuturile vitale.


Testele minutioase efectuate au demonstrat ca pierderea ponderala realizata cu aceste regimuri poate proveni atat grasos, cit si din cel muscular. Astfel ca , atunci cand va imaginati ca ati pierdut sapte kg de grasime , realitatea este ca ati pierdut 2,5 kg de grasime , 1/2 kg de proteine (muschi )si 4 kg de apa.


Daca considerati ca trebuie sa va supuneti unei cure de slabire, aveti grija ca aportul caloric sa contina nu numai destule proteine pentru a va acoperi necesarul zilnic , dar suficiente glucide pentru a preveni pierderea de tesut muscular . Pentru o persoana obisnuita aceasta inseamna cel putin 200 calorii sub forma de proteine (50g) si 600-800 calorii sub forma de glucide , in fiecare zi. Organismul nu poate folosi exclusiv grasime (acizi grasi) pentru a-si acoperi nevoile energetice.

Labels:


Comments:

Post a Comment





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?