Tuesday, November 5, 2013

 

Vreţi o pizza perfectă? Aflaţi care este formula ei matematică

Formula unei pizza "perfect proporţionate", luând în calcul factori precum grosimea aluatului şi distribuirea ingredientelor, pentru a se obţine un maximum de savoare, a fost descoperită de matematicianul american Eugenia Cheng.


Eugenia Cheng, matematician la universităţile din Sheffield (Marea Britanie) şi Chicago (SUA), a ajuns la concluzia că o pizza de dimensiuni mai reduse are o cantitate mai mare de ingrediente, pe când pe o pizza mai mare toppingul este distribuit într-un mod mai echilibrat, scrie Mediafax.

Totul a pornit de la descoperirea că o pizza cu diametrul de 30 de centimetri are cu 10% mai mult topping decât o pizza cu diametrul de 35 de centimetri.

Matematicianul a arătat că distribuirea ingredientelor variază în funcţie de dimensiunea blatului şi că o pizza mai mică are mai mult topping decât o pizza mare, chiar dacă se folosesc aceleaşi cantităţi de topping şi aluat.

Cantitatea de topping la fiecare îmbucătură nu este influenţată de grosimea blatului, ci de echilibrul care se formează între ingrediente şi aluat.

Matematicianul a folosit variabilele "a" pentru volumul constant de aluat şi "t" pentru volumul constant de topping pentru a stabili formula matematică a raportului dintre topping şi blat, pentru o îmbucătură medie de pizza, constatând că, pentru o pizza cu diametrul mai mic, cantitatea de topping la fiecare îmbucătură este mai mare.

Eugenia Cheng a avut ideea acestei formule după ce lanţul de restaurante PizzaExpress a rugat-o să cerceteze de ce pizza Romana cu diametrul de 35 de centimetri, cu blat subţire şi crocant, are un succes mai mare decât pizza clasică cu diametrul de 30 de centimetri.

Aceasta a descoperit că secretul constă în proporţia dintre diametrul aluatului şi cantitatea de ingrediente distribuite - dat fiind că, pe o suprafaţă mai mare, toppingul este distribuit până spre marginile aluatului.

Cei care preferă mai mult topping ar trebui să aleagă însă pizza clasică cu diametrul mai mic.

"Îmi place să arăt că matematica se află pretutindeni în jurul nostru şi că putem folosi matematica pentru a oferi o explicaţie pentru ceea ce am descoperit prin intuiţie, cum ar fi faptul că blatul unei pizza mai mici are un risc mai mare să rămână crud la mijloc", a afirmat Eugenia Chang.



sursa: romaniatv.net

Labels:


 

Clatite pufoase cu branza

Ingrediente

300 g branza de vaci
2 oua
200 ml lapte
150 g zahar
~300 g faina
1 lingurita praf de copt
esenta de vanilie si rom


Mod de preparare

Branza de vaci se mixeaza cu zahar pana se obtine o crema fina. Se adauga ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. Turnam laptele si esentele, omogenizam, apoi incorporam faina amestecata cu praful de copt si un praf de sare. Vom obtine un aluat de consistenta unei smantani mai groase. Intr-o tigaie unsa cu putin ulei punem cu o lingura din compozitie. Se coc la foc mediu pe ambele parti, intorcandu-le cu o spatula cu o miscare ferma. Se servesc calde, pudrate cu zahar.


sursa: bucataras.ro

Labels:


 

Ea e cea mai sexy femeie cu muschi din lume! Cum arata la 35 de ani


www.Sport.ro
A fost aleasa cea mai sexy culturista din lume. E o englezoaica de 35 de ani, care a fost iubita lui Lampard.

Englezoaica de 35 de ani, care a avut o relatie cu Lampard acum 10 ani, s-a apucat de culturism in 2009. Pana atunci a facut cariera in moda.

Se antreneaza 5 ore pe zi si a devenit vegetariana de 4 ani, de cand a ales sa traga de fiare. La fitness, romanca Vanda Hadarean e campioana mondiala.

Citeste articolul integral pe: sport.ro

 

Morcovul,ideal pentru diabetici

RECOMANDARE. Bogat în vitamine şi minerale, morcovul protejează vederea, combate anemia şi are efect anticancerigen. De asemenea, morcovul este o legumă bună şi pentru diabetici, deoarece za¬hărul pe care îl conţine nu este nociv pentru organism. Bene¬ficiile lui sunt multiple şi intern, şi extern. Este leguma care întinereşte ţesuturile organismului şi menţine supleţea pielii.

sursa:ziarulring.ro

Labels:


 

Te simti fara vlaga? 5 alimente care iti dau energie

Sunt momente in care te simti pur si simplu sfarsit, lipsit de vlaga si fara chef de a mai face ceva. Primul lucru la care, poate, te gandesti este un baton savuros cu ciocolata care sa te energizeze.
Insa, in loc sa apelezi la solutii nesanatoase, iata cateva alternative la fel de savuroase, dar mult mai sanatoase, recomandate de Lisa Moskovitz, dietician sportiv.

1. Mix de fructe
„Nucile, alunele si fructele uscate sunt combinatia ideala de grasimi sanatoase, fibre si proteine. In vreme ce carbohidratii procesati nu contin fibre si se transforma rapid in glucoza pentru o crestere brusca a energiei, fibrele incetinesc acest proces. Ca si fibrele, proteina incetineste metabolismul carbohidratilor si ajuta la recuperarea muschilor dupa un antrenament intens. Grasimile din nuci, alune seminte si uleuilui sunt binecunoscute pentru ca furnizeaza energie care dureaza mult, potrivita pentru alergarile lungi. De vreme ce carbohidratii sunt primii macronutrienti folositi in timpul unei activitati, decid momentul in care organismul incepe sa depinda de energia din grasime”, spune Moskovitz.
Sfat pentru energie: Pentru a evita excesul de zahar si grasimi din mixurile de pe piata, apeleaza la propria creativitate. Combina toate nucile si alunele care iti plac cu seminte si fructe uscate. Adauga si cereale integrale pentru mai multi carbohidrati.



Citeste mai mult pe:sfatulparintilor.ro

Labels:


 

Un portughez promoveaza in Romania terapia cu venin de albine. Afectiunile tratate cu o intepatura



Un portughez promoveaza in Romania o metoda imprumutata de la japonezi: microintepatura de albina recomandata de el in cazul celor care au probleme de circulatie sau reumatism.


Acul insectei este scos cu ajutorul unei pensete si folosit apoi pe pielea pacientului. Disconfortul este mic, pentru ca intepatura e de zece ori mai putin dureroasa decat atunci cand te ataca insecta.


Citeste mai departe: stirileprotv.ro

Labels:


 

5 lucruri uimitoare despre corpul uman

Organismul uman este mai impresionant decat iti poti imagina. Desi adesea ne gandim la cat este de fragil, corpul nostru e un adevarat miracol! 

Cand nu suferim de vreo afectiune si corpul e perfect sanatos, nu simtim sau nu ne dam seama ca, de fapt, organismul ar face ceva special, insa acest lucru se intampla. Pe masura ce ne petrem ziua ca si cum nimic nu s-ar intampla, corpul nostru lucreaza, folosind energia si auto-vindecandu-se.

Citeste mai mult pe: sfatulparintilor.ro

Labels:


 

4 mituri neadevarate despre colesterol

Crezi ca stii totul despre colesterol pentru ca ai citit si auzit nenumarate stiri si materiale despre el? Ei bine, iata cateva mituri foarte raspandite despre colesterol pe care expertii de la Health.com le demonteaza, explicandu-ne care sunt factorii de risc, ce alimente maresc colesterolul si de ce uneori colesterolul nu e un lucru rau.

1. Ouale sunt inamicul nr. 1
E adevarat ca ouale contin mult colesterol – peste 200 mg, adica mai bine de doua treimi din cantitatea recomandata de medici, care situeaza limita la 300 mg pe zi. Insa colesterolul din alimente nu e nici pe departe atat de periculos pe cate se credea. Doar o parte din colesterolul din dieta ajunge in fluxul sanguin, iar daca aportul de colesterol din dieta creste, organismul compenseaza producand mai putin colesterol.

Sigur ca trebuie evitate excesele, insa un ou sau doua de doua-trei ori pe saptamana nu constituie un pericol. De fapt, ouale sunt o excelenta sursa de proteine si contin grasimi nesaturate, adica asa-numitele grasimi “bune”.


Citeste mai mult pe: sfatulparintilor.ro

Labels:


 

Dietele EXTREME ale Biancai Slav! "Am slabit facand foamea! Fugeam 20 de ture de stadion infasurata in celofan!"





Bianca Slav se afla in Dubai zilele acestea. Roscata nu s-a sfiit sa puna pe Facebook poze cu ea in costum de baie. Iar reactia fanilor a fost una imediata: "Arati ca un schelet".
Nu este necunoscut faptul ca sotia lui Victor Slav este amatoare de diete controversate.

Citeste mai departe: cancan.ro

Labels:


 

10 alimente pe care nutritionistii refuza sa le manance

Sa mananci sanatos in zilele noastre poate fi o adevarata provocare: chimicale, organisme modificate genetic, alimente crescute in conditii improprii etc. Desi aparent pot fi incluse pe lista alimentelor sanatoase, unele produse iti pot face mai mult rau decat bine.

Iata 10 alimente pe care nutritionistii refuza sa le manance.

1. Oua de la gaini de crescatorie
Sunt ouale de la gainile tinute in custi, in spatii mult prea mici ca sa aiba libertate de miscare. Gainile sunt, in general, speriate si au tulburari in aparatul osos.

Citeste mai mult pe: sfatulparintilor.ro

Labels:


 

Descoperire senzationala, care ne poate prelungi viata cu pana la 30 de ani

Medicina a facut progrese considerabile de-a lungul timpului. Datorita acestora, media de viata este mai mare decat oricand in trecut, insa procesul nu se opreste aici. Se pare ca e abia la inceput.

Din Coreea vine o stire care ar putea avea implicatii profunde, atat in medicina cat si in evolutia omenirii in general, relateaza How Life Works.

Este vorba despre o substanta care ar putea eradica cele mai grave boli de inima, una dintre principalele cauze ale mortalitatii la nivel global. Conform unor studii de specialitate, unul din 3 adulti au probleme cardio-vasculare.

Daca pana in prezent omenirea a castigat lupta cu tuberculoza, malaria si multe alte boli mortale in trecut, astazi au aparut noi provocari, noi boli grave, carora oamenii de stiinta se lupta sa le gaseasca leac.

Citeste mai mult pe: ziare.com

Labels:


 

TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE. Alimentele, sursă de vitamine

Nu mai e niciun secret pentru nimeni: trebuie să asigurăm organismului necesarul zilnic de vitamine şi minerale. Toate sunt importante: vitaminele A, E, C, D, iar dintre minerale calciul, magneziul, fierul. Cum putem reuşi acest lucru? Foarte simplu. Există alimente care au cantităţi mai mari din aceşti nutrienţi indispensabili decât altele.
Începem cu vitamina A, numită şi caroten. Ea vă apără ochii, dar şi imunitatea. În această perioadă o găsim în cantităţi extrem de mari mai ales în dovleac. Mai exact, 100 de grame vă pot asigura necesarul zilnic din această vitamină. În schimb aceeaşi cantitate de morcovi asigură 330% din doza zilnică de vitamina A într-o zi, iar varza - 150%.
La vitamina K este campion absolut spanacul. 100 de grame din această legumă verde conţin 616% din necesarul zilnic. Această vitamină ajută la coagularea sângelui, dar şi la menţinerea unor oase sănătoase. Vitamina K se găseşte în majoritatea legumelor verzi. De exemplu, 100 de grame de varză de Bruxelles acoperă 210% din cantitatea de vitamina K recomandată într-o zi.


Citeste versiunea originala pe:digi24.ro

Labels:


 

30 de minute de alergare, miscarea zilnica ideala. Sportul intens creste speranta de viata

Faceti 30 de minute de miscare zilnica? Atunci incercati sa cresteti gradul de efort. Sportul intens poate mari speranta de viata.

60% dintre persoane duc o viata sedentara. Iata concluzia la care a ajuns Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Citeste versiunea originala pe: stirileprotv.ro

Labels:


 

7 paşi simpli pentru a scăpa de kilogramele în plus cauzate de stres

Pentru multi dintre noi, stresul este obisnuinta. Dar cercetarile gasesc tot mai multe efecte negative ale acestuia, printre ele numarandu-se si cresterea in greutate. Chiar daca mananci sanatos si faci miscare, stresul cronic te poate impiedica sa scapi de kilogramele nedorite sau chiar sa mai adaugi altele.

Iata ce se intampla: corpul tau raspunde la stres. Dupa o zi agitata, creierul tau reactioneaza ca si cum ai fi intr-o situatie de pericol si porneste crearea si eliminarea de hormoni.


Citeste mai mult pe: antena3.ro

Labels:


 

Dr.Oz: 5 tratamente naturale care te scapă de respiraţia urât mirositoare

Bomboanele mentolate şi apa de gură nu sunt singurele soluţii pentru a alunga halena. Încearcă şi tulpinile de ţelină care au un efect miraculos

Igiena dentară este importantă pentru sănătatea corpului. Se spune că o dantură de care nu ai grijă poate să genereze probleme în diverse alte zone ale corpului. De aceea, periajul dentar zilnic, folosirea aţei dentare şi a apei de gură cu regularitate sunt câteva dintre metodele prin care poţi să previi degradarea dinţilor tăi.

Igiena dentară este importantă pentru sănătatea corpului. Se spune că o dantură de care nu ai grijă poate să genereze probleme în diverse alte zone ale corpului. De aceea, periajul dentar zilnic, folosirea aţei dentare şi a apei de gură cu regularitate sunt câteva dintre metodele prin care poţi să previi degradarea dinţilor tăi.

Halena sau respiraţia urât mirositoare este o problemă des întâlnită care apare atunci când dantura nu este îngrijită corespunzător. Pentru a avea o respiraţie proaspătă este important să recurgi la un detartraj o dată la 6 luni, dar şi să te speli zilnic de două ori pe dinţi, după care să foloseşti aţa dentară şi apa de gură. Pe lângă aceste soluţii, Dr. Oz recomandă câteva tratamente naturale pe care le ai la îndemână şi poţi să le testezi:

Citeste articolul integral pe: eva.ro

Labels:


 

Trucuri ca să mâncați mai multe fructe

Fructele sunt pline de vitamine, nu îngraşă, uşurează digestia şi satură repede. Cu toate acestea, puţini români mănâncă cinci fructe pe zi, asa cum ar fi sănătos. Unii pentru că nu sunt dispuşi să-şi schimbe obiceiurile alimentare, alţii din lipsă de timp sau pentru că au un acces mai greoi la astfel de produse. Doctorii români avertizează că obiceiurile alimentare greşite, excesul de carne şi de grăsimi, cauzează colon iritabil. Mai bine de 20% dintre tineri suferă de dureri abdominale, diaree ori constipaţie.

Medicii reamintesc ce rol important joacă fructele în uşurarea digestiei, prevenţia cancerului, în combaterea efectelor nocive ale fumatului şi vă arată cum puteţi să vă puteţi obişnui să le mâncaţi mai des.

Citeste mai mult pe: doctorulzilei.ro

Labels:


This page is powered by Blogger. Isn't yours?