Friday, November 11, 2011

 

Lipsa vitaminelor si mineralelor din organism produce boli grave


Pentru cresterea si dezvoltarea organismului sunt necesare vitamine si minerale, lipsa lor produce boli grave. Lipsa vitaminei D produce rahitismul,lipsa vitaminei B produce beri-beri, lipsa vitaminei C produce scorbut, lipsa vitaminei B12 produce tulburari nervoase, lipsa fierului produce anemie,si atele.Vitaminele si mineralele actioneaza impreuna dar interactiunea lor poate fi si daunatoare. Se intampla atunci cand acestea se suplimenteaza cu pastile. Cel bai bine este sa ni le procuram dintr-o alimentatie sanatoasa si variata.

Labels:


 

De ce avem nevoie de minerale si vitamine pentru un organism sanatos?



Organismul are nevoie de vitamine in cantitati foarte mici. Vitaminele actioneaza drept catalizatori, regleaza multe functii organice si grabesc reactiile chimice din corp. Vitaminele si mineralele sunt de doua tipuri: hidrosolubile si liposolubile. Oasele si dintii au nevoie de minerale precum calciu si fosforul, in formarea hemoglobinei care transporta ohigenul din corp este folosit fierul, fara de care viata nu ar fi posibila. Principalele surse de vitamine si minerale sunt:zarzavaturile, cereale integrale, lapte, oua, drojdie, fructe, legume.

Labels:


 

Rolul lipidelor(grasimi)in organism



O forma de energie foarte concentrata o furnizeaza lipidele. Un gram de lipide furnizeaza 9 kcal. Lipidele sunt necesare pentru transportul vitaminelor, protectia organelor vitale. Principalele datatoare de grasimi sunt: unt, smantana, oua, uleiuri si margarina vegetala, nuci, seminte si grasimile de origine animala. Grasimile sunt alcatuite din acizi grasi si glicerina. Ele au proprietati diferite in functie de acizii grasi continuti. Unii acizi grasi sunt vitali pentru organism. Grasimile nesaturate sunt mai putin daunatoare pentru organism si acestea sunt uleiurile vegetale cu exceptia uleiului de palmier si cocos. Pentru sanatatea organismului este esential acidul linoleic. Acesta este bun pentru: peretii celulelor, regularizarea cuagularii sangelui, scaderea colesterolului, controlul metabolismului grasimilor, sustinerea inimii, controlul tensiunii arteriale. Acidul linoleic se gaseste in cereale, dovleac, nuci,seminte de floarea soarelui, migdale. Aportul caloric zilnic de 20-30% trebuie sa provina din grasimi.

Labels:


 

Necesitatea proteinelor pentru refacerea celulelor



Proteinele sunt necesare pentru repararea si cresterea celulelor. Ele sunt baza alcatuirii corpului nostru, ajuta la formarea enzimelor, hormonilor si anticorpilor. Acestia din urma lupta impotriva infectiilor care se instaleaza in corp.Pentru a suplini nevoia de energie se pot folosi proteine, in cazul in care glucidele sunt insuficiente, dar sa nu uitam ca nu este recomandat un aport mare de proteine pentru ca ingreuneaza munca rinichilorsi, se pierde mai mult calciu. Ca si glucidele, un gram de proteine furnizeaza patru kcal. Cate grame de proteine avem nevoie intr-o zi? Pe zi sunt suficiente 0,8g proteine/kilocorp, in medie avem nevoie de aproximativ 50g proteine pe zi.Surse de proteine vegetale sunt: soia (33-38%) (contine proteine de calitate foarte buna), nuci, cartofi, produse lactate, carne, oua, lapte, cereale integrale.

Labels:


 

Alimente ce contin glucide si importanta acestora



Zahar, miere = zaharoza;
Orz          = maltoza
Lapte        = lactoza
Struguri     = glucoza
Cereale, leguminoase, cartofi produse cerealiere, etc. = amidon
Daca exista o cantitate prea mare de grucoza in sange, aceasta semnaleaza diabetul. Printr-o analiza medicala se poate testa glicemia care indica acest lucru. Cel mai important aliment pentru persoanele diabetice este soia, contine foarte putine zaharuri simple si are ca proprietate principala de a mentine glicemia la un nivel scazut. Persoanele care au diabet trebuie sa acorde o atentie mare asupra alimentatiei. Necesarul de glucide pentru o zi este: o portie piure de cartofi, patru felii paine, doua fructe, doua cani cu lapte, o lingurita miere si o portie de mazare.

Labels:


 

Rolul glucidelor din alimentele pe care le consumam



Corpul foloseste glucudele(carbohidrati) pentru a furniza energie. Un gram de carbohidrati furnizeaza aproape patru kcal. Atunci cand consumam mai multi carbohidrati decat este necesar, organismul transforma ceea ce este in plus, in grasimi care se depun in tesutul adipos. Sunt doua tipuri de carbohidrati: simpli si complecsi. Cei care au molecula simpla sunt zaharuri rapide(trec repede in sange). Cand aceste zaharuri rapide sunt in cantitati mari, ficatul le transforma in grasimi. Din aceasta categorie fac parte: glucoza, fructoza, zaharoza, lactoza si maltoza. Amidonurile(carbohidratii complecsi)sun descompusi usor in glucoza. Din aceasta categorie fac parte fibrele alimentare. Combustibilul ideal pentru muschi este amidonul. Este foarte bine sa avem o alimentatie ce contine glucoza, fructoza si amidon,iar cu prudenta sa consumam alimente ce contin zaharoza.

Labels:


 

Functiile indeplinite de elementele nutritive din alimentatie



Aceste functii sunt: Furnizarea de energie prin contractia musculara, cresterea, reproducerea, transmiterea impulsurilor nervoase, desfasurarea in conditii optime a reactiilor chimice din corp, secretia glandelor cu secretie interna, intretinerea si repararea celulelor corpului. Mecanismul prin care organismul foloseste hrana pentru indeplinirea acestor functii se numeste metabolism.

Labels:


 

Impotanta alimentelor nutritive pentu sanatatea noastra


Stim cu totii ca omul acumuleaza o mare parte din energie din alimente. Energia acumulata din alimentatie se masoara in calorii, aceste calorii sunt furnizate de urmatorii nutrienti: proteine, glucide si lipide. Toti acesti nutrienti impreuna cu altii alcatuiesc constituientii de baza ai alimentelor: vitamine, lipide, proteine, glucide, fibre alimentare, substante minerale si apa. Acesti nutrienti sunt folositi de organism pentru indeplinirea unor functii.

Labels:


 

Ce importanta are alimentatia pentru un organism sanatos



Oamenii au nevoie de energie, forta vitala si putere pentru a trai. Dar de unde iau aceasta energie? Din alimentatie, credinta, incurajarea prietenilor, rugaciuni, gandiri pozitive si respiratie. Asadar una dintre principalele modalitati de a capata energie este alimentatia. Alimentatia influienteaza foarte mult sanatatea noastra, alimentele pe care le mancam constituie combustibilul necesar fiintei noastre.Asa cum o masina este construita sa mearga cu benzina, la fel si omului trebuie sa i se ofere un "combustibil" potrivit.

Labels:


 

Dupa cina,o plimbare scurta este binevenita


Plimbare - Diana Andreea PetrescuMasa de seara se serveste cu cel putin patru ore ininte de culcare. O plimbare scurta inainte de somn este benefica si ne ajuta sa avem un somn linistit si odihnitor. Inainte de somn nu sunt indicate exercitiile fizice in schimb o baie calda are un efect relaxant. Pastrarea unui spirit de multumire ne ajuta la sanatatea sufletului si corpului nostru. Un ideal pentru fiecare este, o minte sanatoasa, un corp sanatos si un spirit sanatos.

Labels: ,


 

Corpul are nevoie de odihna pt a fi sanatos



Avem nevoie de odihna in fiecare zi pentru  refacerea mintii si a trupului, 6-8 ore pentru adulti si 8-10 ore pentru copii, in functie de varsta. Au o putere mai mare asupra stresului cei ce respecta odihna zilnica si cea saptamanala. Odihna este alcatuita din patru componente principale: somnul(odihna fizica), odihna de la sfarsitul saptamanii(cea spirituala), recrearea si meditatia(rugaciunea, forma cea mai eficienta).
Sfaturi practice pentru o odihna de calitate: ora ideala de somn este 22, incercati sa nu o depasiti; respectati ora de somn in fiecare seara; nu mancati la ore tarzii; nu beti lichide inainte de culcare; luati masa inainte cu patru ore de culcare.

Labels:


 

Beneficiile soarelui in viata noastra


Razele soarelui ucid virusii si microbii, scade tensiunea musculara si relaxeaza sistemul nervos. Lumina de la soare actioneaza in sintetizarea vitaminei antirahitice, vitamina D. Aceasta vitamina are un rol important atat la copii cat si la oamenii mari, asigura  rezistenta oaselor si proportionalitatea dintre fosfor si calciu in organism. Ca sa ne asiguram necesarul zilnic de vitamina D este bine sa ne expunem la soare 15-20 minute in fiecare zi, atat adutii cat ci copii. Sa renuntam la jaluzele, perdele copmacte sau la draperii pentru a lasa sa putrunda in locuintele noastre lumina soarelui deoarece trebuie folosita cu intelepciune. Expunerea in exces la soare duce la arsuri grave ale pielii si in ultima vreme aparitia cancerelor cutanate.

Labels:


 

O digestie buna se poate avea consumand multa apa



Apa este bautura cea mai sanatoasa dar nu trebuie consumata niciodata in timpul meselor, se bea inainte de masa cu aproximativ o jumatate de ora si din belsug intre mese.De ce nu se bea in timpul mesei? Pentru ca incetineste digestia, diluind si racind sucurile gastrice. Incetinind digestia, urmeaza si consecintele; hrana sta prea mult in stomac, il suprasolisita si este predispus la imbonlaviri, alimentele trec in intestin fara ca digestia sa se termine fiind riscuri de contaminare cu virusi si bacterii.

Labels:


 

Importanta apei in organismul nostru



Asa cum stim cu totii, doua treimi din greutatea corpului omenesc este apa. Reactiile chimice din organism se desfasoara in apa. Apa este prezenta la toate functiile vitale si mentine temperatura constanta a corpului.Necesarul zilnic de apa este de 1,5-2 litri. Senzatia se sete vine atunci cand organismul are nevoie de apa, nsa noi trebuie sa consumam mai multa apa decat ne cere senzatia de sete. Cum aflam daca bem suficienta apa? Verificand ce culoare are urina. Cand este incolora sau de culoare galben deschis, este bine. Apa, daca este bauta in timpul mesei incetineste digestia si are urmatoarele efecte: alimentele stau mai mult in stomacsi il suprasolicita, alimentele trec in intestin inainte sa fie digeratesi exista riscul de trcere in intestin a unor virusi si microbi care produc infectii intestinale. Noi oamenii percepem aceste infectii prin senzatia de balonare.

Labels:


 

Exercitiile fizice contribuie la o viata sanatoasa



Ce ce este mai important pentru organism este miscarea fizica. Miscarea fizica este importanta pentru muschi, oase si nu in ultimul rand pentru inima. Mai ajuta la infrumusetarea aspectului fizic si mentinerea siluietei, imbunatateste calitatea somnului, si diminuiaza efectele stresului. Asadar va sugerez cateva modalitati de a face miscare: alergare usoara, inot, mers vioi, ciclism sau ale exercitii care antreneaza corpul si pune sangele in miscare.Exercitiile fizice pot fi chiar si activitatile din gospodarie, munca la camp sau in gradina. Insa sa nu uitati ca, cea mai importanta miscare este mersul pe jos.

Labels:


 

Sapte categorii de elemente nutritive necesare pentru o viata sanatoasa



 Pentru ca sanatatea noastra sa fie perfecta avem nevoie de cca 40 de nutrienti. Acesti nutrienti se impart in sapte categorii: glucide, vitamine, apa, lipide, proteine, substante minerale si fibre. Aceste toate elemente nutritive nu le contine nici un aliment si de aceea trebuie sa consumam  o alimentatie diversificata. Domeniul care tine de o alimentatie variata si sanatoasa este foarte mare si studiat cu multa atentie.

Labels:


This page is powered by Blogger. Isn't yours?