Monday, November 14, 2011

 

Exemple de portii cu cereale integrale consumate in fiecare zi


-o cana grau fiert-doua portii,
-doua galuste din gris-o portie,
-cinci felii de paine-cinci portii.
sau:
-trei felii de paine-trei portii,
-o cana si jumatate fulgi de ovaz,
-o farfurie spaghetti-trei portii
sau:.
-trei sferturi Mussli-trei portii,
-o cana gris cu lapte,
-o chifla graham-trei portii.
sau:
-o cana Rizotto-doua portii,
-o farfurie adanca cu floricele de porumb-trei portii,
-trei felii paine-trei portii.

Labels:


 

Sa diversifica alimentatia zilnica pentru sanatate

Elementele nutritive din toate alimentele sunt importante pentru sanatate si o viata lunga.Trebuie sa consumam zilnic alimente diversificate deoarece, nici un aliment nu cuprinde toate elementele nutritive.Gatirea hranei este o stiinta in cel mai adevarat sens al cuvantului(combinarea si varietatea alimentelor)iar servirea este o arta(familia noastra sa beneficieze de ea), gospodina fiind implicata atat in sanatatea familiei cat ci calitatea hranei.Ca sa invatam cum sa includem in meniul zilnic elemente nutritive, primul pas este gasirea alimentelor ce contin acesti nutrienti.

Labels:


 

Cerealele integrale si produsele din cereale

Din aceasta categorie de alimente fac parte:secara,grau,porumb,fulgi de cereale(ovaz,grau,porumb),tarate,Mussli si altele.Nutrientii continuti de aceste alimente sunt:saruri minerale(Ca,Cu,Cr,Mb,Mn,Fl),vitamine( in special vitamina B),proteine, si in cantitate foarte mare se gasesc glucidele.Din aceste alimente trebuie consumate zilnic de la sase pana la zece portii.

Labels:


 

Sa ne asiguram trei portii de fructe pe zi


Trebuie sa ne asiguram o gama variata de fructe,sa consumam fructe de sezon si sa nu uitam ca se pot face si cure de fructe: caise,struguri,pepene,capsuni.Cum sa ne asiguram trei portii pe zi?
-o banana-o portie si jumatate,
-sapte prune uscate-o portie si jumatate.
sau:
doua pere-doua portii,
-trei sferturi de cana suc de portocale-o portie.
sau:
-doua piersici-doua portii,
-o jumatate cana salata de fructe-o portie.

Labels:


 

Legumele elemente nutritive necesare unui organusm sanatos


Aceasta grupa de leguminoase cuprinde:mazare,fasole,naut,linte,arahide,alune,seminte(de dovleac,susan,floarea soarelui),preparate din soia.Elementele nutritive ce le gasim la leguminoase sunt:vitamine(niacina,E,B6),continut foarte mare de fibre,acid linoleic.Ce inseamna o portie?
-o treime cana de alune(nuci)
-un sfert de cana seminte,
-doua albusuri de ou,
-o jumatate cana tofu,
-o jumatate de cana legume gatite,
-un sfert cana preparate din soia.
Din aceate leguminoase se consuma zilnic doua-trei portii.

 

Continutul fructelor uscate,sanatate pentru organism


Fructe uscate-stafide,curmale,smochine,prune uscate si altele.Nutrientii care sunt in aceste fructe uscate sunt:saruri minerale(K,mg,etc.),fibre(in cantitati mari),urme de proteine, urme slabe de grasimi,glucide,vitamine(C,A si altele).O portie de fructe uscate pe zi inseamna:o jumatate de cana frructe din compot,o jumatate cana de fructe uscate, trei sferturi cana suc de fructe,un fruct proaspat de marime medie.
Sa dam un exemlu:
-doua mere-doua portii
-o jumatate cana compot-o portie.

Labels:


 

Continutul elementelor nutritive din lapte si produse lactate

Dn aceasta grupa de alimente trebuie consumate zilnic circa doua-trei portii. Aceasta grupa cuprinde urmatoarele produse lactate:branza de vaci,telemea,lapte de soia,branza de soia(Tofu),urda,lapte batut,iaurt,cas si binenteles,lape in starea lui naturala.Aceste produse lactate contin urmatorii nutrienti:vitamine(A,D,B2,B12,E),proteine,saruri,minerale(Ca,P,K,etc.).

Labels:


 

Fructe proaspete sanatate si mentinerea greutatii corporale


Fructele proaspete sunt:
-piersici,
-cirese,
-grape-fruit,
-caise,
-banane,
-ananas,
-prune,
-visine,
-capsuni,
-zmeura,
-fragi,
-kiwi,etc.
Consumand din aceste fructe proaspete in fiecare zi suntem siguri ca greutatea corporala nu are de suferit.



Labels:


 

Avem un organism sanatos cand consumam legume zilnic











Gama de legume-spanac,stevie,andive,sparanghel,salata,rosii,telina,ardei,dovlecei,conopida,gulii,ceapa,usturoi,praz,napi,patrunjel,pastarnac si altele.Elementele nutritive pe care le contin aceste legume sunt:saruri minerale(K,Ca,Mg Fe,Zn,si altele),vitamine(C,A,etc)fibre,proteine si urme de grasimi.Zilnic,consumul trebuie sa fie de la trei pana la cinci portii.




Labels:


 

Daca consumam paine zilnic nu ne ingrasam


Nu este greu sa ne asiguram necesarul din aceasta grupa,insa atentie: este ideal sa consumam paine neagra, graham si cel putin o data pe zi un produs din gama cerealelor si anume:tarate de grau, porumb,paste fainoase,grau,gris,malai.Deci,sa precizam: painea nu ingrasa,depinde ce punem langa ea.O felie de paine contine 70 de calorii,atat cat contine un mar.Un consum de cinci-sase felii de paine(neagra,graham) pe zi este normal.

Labels:


 

Continutul unei portii de cereale inseamna:


-o jumatate de cana cereale integrale fierte;
-o jumatate de cana paste fainoase fierte;
-un sfert de cana Mussli;
-o felie de paine;
-trei sferturi de cereale uscate.

Labels:


 

Alimente de baza pentru asimilarea de calciu


-un pahar fasole gatita 146g,
-un pahar soia gatita 132g,
-un pahar de lapte 288g,
-zece smochine 270g,
-un pahar fulgi de ovaz 180g,
-o lingura seminte de susan 125g,
-un pahar de papadie 336g.

Labels:


 

Diferite alimente ce contin grasimi(100 g)


-branza de vaca -85%,
-cereale-5-15%,
-masline-80%,
-linte-3%,
-fasole uscata-4%,
-naut-11%,
-branza de soia(tofu)-50%,
-carne-60-85%,
-nuci,seminte-70-85%,
-soia-37%.

 

Unele alimente cu continut de fibre necesare zilnic


-un pahar mazare gatita 7,9g,
-o jumatate pahar soia gatita 8,2g,
-o jumatate pahar fructe de padure 6g,
-o felie de paine alba 0,7g,
-un pahar fasole verde 3,4g,
-o felie paine integrala 2,1g,
-o rosie 1,5g,
-cinci prune 3g,
-cinci nuci 1,3g,
-o salata verde 2g,
-o lingura tarate 4g,
-un mar 2g,
-un cartof de marime medie 1g,
-doi morcovi 4,7g,
-un pahar de varza cruda 8,2g,
-un pahar fasole verde fiarta 3,4g,
-o felie de paine integrala 2,1g,
-cinci migdale.

Labels:


 

Alimente care furnizeaza 250 g calorii


-2 1/2 linguri ulei,
-o lingurita unt,
-3 felii subtiri de cascaval,
-o lingura unt de arahide,
-o felie placinta cu dovleac,
-250 g iaurt,
-3 felii mari de paine,
-3 cartofi fierti,
-3 mere mari,
-2 oua mari,
-o felie de paine cu unt si gem,
-o farfurie cu orez,
-6 rosii,
-2 dovlecei mari,
-1 cana suc de portocale,
-1/2 kg masline,
-5 morcovi,
-3 linguri de inghetata,
-15 samburi de caise,
-o varza,
-un strugure,
-un strugure,
-3 banane,
-20 alune,
-2 pahare de lapte degresat,
-un pahar de lapte integral.

Labels:


 

Surse importante de proteine


-soia - 38%,
-lapte integral-22%,
-orez-7.1%,
-lapte praf-42%,
-fasole-22,3%,
-porumb-10%,
-oua-33%,
-branza-42%,
-paste fainoase-14%,
-ceapa-6%,
-peste-80%,
-cartofi-7%,
-fructe-3,7%,
-pui-25,5%,
-carne de vita-27%.

Labels:


 

De ce avem nevvoie de minerale si vitamine?


Vitaminele regleaza multe functii organice,grabesc reactiile chimice si actioneaza ca niste catalizatori.Vitaminele sunt de doua feluri: hidrosolubile( vitamina B,PP,C)si liposolubile(vitamina A,D,E,K).
Mineralele(fosforul si calciu) sunt necesare pentru dinti, fierul ajuta in formarea hemoglobinei care are rolul de a transporta oxigenul din corp.Cuprul, magneziu iodul si zincul sunt si ele minerale importante.Zarzavaturi,fructe,legume,cereale integrale,drojdia,oua,lapte sunt surse importante de minerale.

Labels:


 

Apa consumata esentiala pentru o viata sanatoasa


Da, este esentiala pentru viata. Are rolul de a transporta substantele necesare organismului si elementele nutritive,doua treimi din greutatea corpului ete apa. Daca nu consumam apa, devenim letargici, confuzi si in final murim. Apa curata urganismul, band apa amelioram constipatia, durerile de cap, usureaza munca rinichilor si previne infectiile acestora.Corpul nostru are nevoie de minim sase-opt pahare de apa pe zi. Mai are rolul de a regla temperatura corpului, umezeste aerul pe care il respiram si impreuna cu mineralele regleaza procesele chimice care au loc in organism. Cea mai buna si curata apa, este apa de izvor.

Labels:


 

Importanta fibrelor existente in organism


Ce sunt aceste fibre? Fac parte din categoria glucidelor(polizaharide) pe care enzimele digestive nu le pot desface.Ele se gasesc in vegetale si fac sa treaca prin corp ca o perie ce curata tot si actioneaza ca un gel care acopera nutrientii. Deasemenea, acest gel are capacitatea de a atasa saruri biliare care ajuta la reducerea colesterolului din sange.Un necesar zilnic de fibre este de 40 g.Toate problemele legate de constipatie sunt rezolvate. Sursele principale de fibre sunt:fructe proaspete si uscate, cereale si produse cerealiere, legume.

Labels:


 

Trucuri de eliminare a kilogramelor in plus


Daca sunteti genul de oameni care va place sa mancati,incercati sa beti un pahar cu apa atuci cand vreti sa mancati ceva.Daca va simtiti singur si inutil faceti o plimbare sau sunati un prieten de nadejde, faceti o plimbare de cel putin o ora fara sa obositi sau sa simtiti ca nu aveti suficient aer.Este momentul sa renuntati la retetele de slabire dezechilibrate,de infometare care va lasa cu un gust amar ca nu scapati de khilogramele in plus.

Labels:


This page is powered by Blogger. Isn't yours?