Wednesday, December 8, 2010

 

Regimurile de slabire capcana retetelor minune

Cheltuim sume importante pe tot felul de retete de slabire ,care mai de care mai sofisticate , mai originale , precum si pe o multime  de accesorii pe care ele le prevad , insa rezultatele continua sa fie descurajatoare.
    Pentru multi , controlul cu succes al greutatii corporale este mai dificil de obtinut decit victoria asupra dependentei de droguri,tutun sau alcool.
    N-ar fi mai intelept sa te resemnezi pur si simplu si sa ramai supraponderal ,in loc sa treci de la o cura de slabire la alta?
Daca este sa alegi intre a a sari de la o reteta de slabire la alta ,pierzind citeva kg acum doar pentru a le recistiga citeva zile sau saptamini mai tirziu , si intre a aramine supraponderal,atunci,da, este mai sigur sa te resemnezi.Cercetarile arata ca acest efect yoyo (un fel de dute vino) degradeaza, epuizeaza tesuturile organismului,in special muschii si oasele . In cele din urma ,organismul este atit de slabit , incit devine mai susceptibilla imbolnavire si mai putin capabil sa scape de excesul de grasime.
Dar nu este periculos sa ramai supraponderal
Afi supraponderal nu este ceva sanatos .Greutatea excesiva dauneaza sanatatii si scurteaza viata. Chiar si numai 5 kg de exces ponderal pot produce schimbari masurabile in economia organismului , modificari care pot pune temelia bolilor degenerative. In ceea ce priveste speranta de viata ,pentru fiecare 5 kg de exces ponderal , aceasta este redusa cu cca un an.
Controlul greutatii corporale
Deci care ar fi solutia?
Persoanele supraponderale trebuie sa-si revizuiasca radical    gindirea si atitudinea .Scenariul repetat in milioane si milioanede de vieti se desfasoara cam in felul urmator : supraponderalul se supune timp de citeva saptamini celei mai noi retete-minune pentru slabire , punandu-si "fermoar" la gura, ia o serie de pastile , sau pilule , si hocus-pocus....greutatea incepe sa sxcada . Victorie!sarbatoare!Haine noi!
 Insa dupa citeva zile de la terminarea curei de slabire ,aceste persoane isi reiau obiceiurile alimentare si modul de viata. In citeva saptamini sau luni , kilogramele pierdute sunt recistigate, de obicei cu un surplus.
 Programele de control al greutatii corporale esueaza de cele mai multe ori pentru ca nu sunt decit niste solutii temporare pentru probleme de durata. Este timpul sa dam piept cu realitatea si sa acceptam faptul ca obezitatea este o boala serioasa , amenintatoare de viata.
 Ei bine ,m-ati convins . Ce trebuie sa fac ?
 Solutionarea obezitatii este mult mai mult decit o problema alimentara . Asemenea diabetului ,hipertensiunii, alcoolismului,sau tabagismului, obezitatea necesita o abordare mai cuprinzatoare , care presupune multiple schimbari in stilul de viata.
 Un angajament pentru o viata intreaga. Chiar daca se intimpla sa suferiti uneori infringeri serioasa sau sa intreceti masura din cind in cind , nu inseamna ca angajamentul a fost anulat . Cu un astfel de angajament veti putea sa varidicati atunci cind cadeti  si sa incepeti din nou.Cu perseverenta , esecurile vor deveni tot mai rare.
 Identificarea domeniilor problema.
 Trebuie sa identificati si sa schimbati acele deprinderi care promoveaza obezitatea. Aceasta poate presupune masuri simple , cum ar fi eliminarea bauturilor racoritoare sau scaderea marcata a consumului de grasimi si uleiuri , dar poate insemna si restructurarea completa a modului de alimentatie si a stilului de viata. Este posibil sa trebuiasca sa gasiti solutii pentru evenimente si situatii din trecutul dumneavoastra care v-au facut sa cautati un refugiu in mincare. Multepersoane au gasit utile sedintele de counseling.
 Disponibilitatea de a te schimba .
 Disponibilitatea pentru schimbare are o importanta covirsitoare . Trebuie sa vreti sa scapati de kilogramele in plus nu doar pentru a va face placut in ochii altora , ci pentru a deveni mai atractiv pentru dumneavoastra insiva. Cititi carti si luati parte la seminarii pe teme de nutritie , alaturati-va celor ce obisnuiesc sa faca regulat exercitii fizice aerobice si faceti-va prieteni din persoanele preocupate de probleme de sanatate. Mentinere greutatii ideale nu trebuie sa devina un scop in sine.
 Concentrati-va mai degraba eforturile asupra imbunatatirii starii de sanatate. , iar greutatea isi va purta atunci singura de grija.
 Asociati-va unui grup-suport.
 Schimbarea deprinderilor de o viata este foarte probabil lucrul cel mai dificil pe care un om este chemat sa-l faca, iar riscul de esec este foarte crescut. Participarea regulta la intilnirile  cu grupul -suport va mari considerabil sansele de succes. Efortul concentrat si sprijinit din partea echipei este o necesitate pentru cei cu peste 10 kg in plus sau pentru cei care au probleme cu excesul ponderal de peste 10 ani. GRUPURILE -SUPORT dau un plus de motivatie , incurajeaza si intaresc hotararea de a persevera.
 Accentul pus pe sanatate .
 Acordati incredere numai planurilor de control al greutatii corporale care sunt in armonie cu principiile sanatatii. Aceste principii includ exercitii fizice regulate , un mod de alimentatie sarac in grasime si bogat in fibre , precum si o perspectiva , o deschidere fizica, intelectuala si psihologica in masura sa va satisfaca orice necesitate , din orice domeniu al vietii. Controlul greutatii corporale trebuie sa constituie doar o parte a unei vieti pline de impliniri -nu doar preocuparea ei de capetanie.
 Un asemenea plan de vietuire este realizabil. Multi au reusit sa-l aplice. punti suflet si veti reusi si dumneavoastra , cu siguranta.


             "TOT CE GASESTE MANA TA SA FACA, FA CU TOATA PUTEREA TA"


Labels:


 

Scaderea in greutate, are vreo importanta metoda folosita?

Majoritatea celor care scad in greutate isi inchipuie ca pierd grasime. In realitate insa , se poate intimpla de multe ori sa piarda in principal apa , precum si muschi si alte tesuturi vitale.



In ultimul timp au revenit la moda pilule pentru slabire.


Multe din ele contin diuretice, care elimina apa din organism.Intrucit corpul omenesc este format din 70% din apa , este lesne de inteles cum aceste pilule reusesc cu relativa usurinta sa inlature rapid cateva kg de apa . Cifrele in dreptul carora se opreste acul indicator al cintarului sunt incurajatoare -cel putin pentru citeva zile . Treptat insa, organismul se echilibreaza , recuperind apa , si o data cu aceasta recistigate si kilogramele pierdute.


Ingestia unei supradoze de proteine va produce , in esenta acelasi rezultat. Ficatul transforma excesul de proteine in azot ureic sangvin (AUS)


care sileste rinichiul sa elimine fortat apa din organism. Este necesara de sapte ori mai multa apa pentru a "spala" produsii rezultati din metabolismul excesului de proteine comparativ cu apa necesara eliminarii produsilor de degradare a hidrocarbonatelor sau grasimilor.


Retetele de slabire cu efect rapid profita de acest lucru . Adoptarea unui regim alimentar hiperprotetic (foarte bogat in proteine) duce la scaderi spectaculoase in greutate , realizate in scurt timp .Avind insa in vedere marele pericol pe care il comporta , aceste regimuri sunt aproape intotdeauna limitate la perioade scurte de timp, in general doua saptamini. Si in acest caz cintarul arata cifre multumitoare , insa greutatea revine in scurt timp la nivelul anterior , pe masura ce organismul recupereaza apa pierduta .


Cealte probleme pot produce asemenea regimuri de slabire?


Multe din regimurile -minune de slabire se bazeaza pe scaderea aportului caloriczilnic pina la niveluri extrem de joase -500pana la 800calorii/zi. Unii merg chiar pina la 300-400 calorii/zi . Organismul interpreteaza insa aceasta scadere dramatica a caloriilor drept "infometare acuta" si incepe sa-si digere proteinele propii (de obicei pe cele din muschi)intr-un efort de a proteja tesuturile vitale.


Testele minutioase efectuate au demonstrat ca pierderea ponderala realizata cu aceste regimuri poate proveni atat grasos, cit si din cel muscular. Astfel ca , atunci cand va imaginati ca ati pierdut sapte kg de grasime , realitatea este ca ati pierdut 2,5 kg de grasime , 1/2 kg de proteine (muschi )si 4 kg de apa.


Daca considerati ca trebuie sa va supuneti unei cure de slabire, aveti grija ca aportul caloric sa contina nu numai destule proteine pentru a va acoperi necesarul zilnic , dar suficiente glucide pentru a preveni pierderea de tesut muscular . Pentru o persoana obisnuita aceasta inseamna cel putin 200 calorii sub forma de proteine (50g) si 600-800 calorii sub forma de glucide , in fiecare zi. Organismul nu poate folosi exclusiv grasime (acizi grasi) pentru a-si acoperi nevoile energetice.

Labels:


 

Reguli pentru corectarea alimentatiei

- a nu minca nimic intre mese


- a minca incet, bine mestecat

- micul dejun sa fie consistent -cel mai bine cind ajunge masa cea mai importanta din zi

- prinzul moderat

- cina devreme -ora 18 -cu 4-5 ore inainte de culcare - a nu se sevi multe feluri de mincare la o masa

- evtarea grasimilor ( mai bine se consuma piine)

- evtarea zaharului (1/3 din zaharul ingerat se transforma in grasimi de depozit in organism)

- a se consuma mai multe legume , fructe , cereale integrale ( acestea contin multe fibre care "matura" pur si simplu grasimile si toxinele din corp)

- exercitii fizice in mod regulat.

Labels:


This page is powered by Blogger. Isn't yours?