Thursday, November 10, 2011

 

OBEZITATEA - O PROBLEMA DIN CE IN CE MAI FRECVENTA


Ceea ce este foarte grav, este faptul ca, problema greutatatii corporale a crescut la copii in ultimii ani. In America, intre patru si sase milioane de copii cu varste intre sase si doisprezece ani sufera de obezitate. Nici in tara noastra obezitatea nu este o raritate.Cei care acorda o atentie deosebita conditiei fizice nu sunt nici pe departe copii,ci persoanele trecute de prima tinerete. Aici ne intrebam, ce fac scolile? Sunt suficiente orele de sport sau orele de instruire pe teme de sanatate? Din ceea ce rezulta, nu sunt suficiente.Sunt si profesori care incearca sai influienteze pe copii sa atraga deprinderi sanatoase, dar din pacate nu este nici pe deperte un fenomen general.In ultimul timp a crescut foarte mult numarul persoanelor obeze, inclusiv al copiilor, aici joaca un rol important si factorii de mediu.Mediul in care traim favorizeaza obezitatea, nu de mult, copii alergau cad veneau de la scola, se schimbau si ieseau la joaca. Acum, copii stau majoritatea timpului la calculator sau stau ore in sir in fata televizorului. Astfel, cresterea obezitatii in randul copiilor si adolescentilor va avea consecinte serioase in viitor.
Cauzele principale ale obezitatii sunt in cazul adultilor - sedentarismul, mult timp in fata televizorului, servitul bauturilor racotitoare si gustari intre mese precum si consumarea alimentelor procesate.
Aparitia obezitatii la copii ar putea fi prevenita daca sunt obisnuiti de parinti sa capete urmatoarele deprinderi:
- sa serveasca trei mese principale pe zi care sa contina legume, cereale integrale, fructe proaspete, sa nu guste nimic intre mese si sa bea suficienta apa:
- program de joaca, o ora-doua in fiecare zi in aer liber, o ora-doua pentru citit si studiu, sa nu neglijeze somnul si nu in ultimul rand sa-si diversifice ariile de interes. Pentru acest lucru trebuie sa frecventeze o biblioteca  sau sa ia lectii de pictura, muzica si atele.

Labels:


Comments:

Post a Comment





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?