Saturday, December 29, 2012

 

Când spui stop suplimentelor alimentare

Spirulină, magneziu, crom, zinc… toate sunt benefice pentru organism, dar până la un punct. Cât de mult este prea mult?

Suplimentele alimentare sunt folosite de tot mai multe persoane. Unele le consumă ocazional, altele în mod frecvent... Dar se pot lua, totuşi, fără a prezenta şi riscuri? Cele mai populare sunt, cum poate era de aşteptat, suplimentele destinate scăderii în greutate. Acestea sunt urmate de „tonice” generale şi de alte produse anti-stres. Potrivit Comisiei Europene, „suplimentele alimentare sunt produse comestibile ce au scopul de a completa alimentaţia normală şi care constituie o sursă concentrată de nutrienţi sau de alte substanţe, având un efect nutritiv sau fiziologic, singure sau în combinaţie, comercializate sub forma unor doze normale". Cu alte cuvinte, suplimentele nu pot înlocui sub nicio formă mesele, dar pot completa cu succes o  alimentaţie corectă, dacă sunt luate cu măsură.
Magneziul

Are un rol important în producerea energiei, este benefic sănătăţii inimii şi sistemului circulator. Îmbunătăţeşte ritmul cardiac, dilată vasele de sânge, previne formarea cheagurilor de sânge şi previne atacurile de cord. Rezervele de magneziu din organism sunt epuizate mai repede atunci când suntem stresaţi, când consumăm cantităţi mari de cafea, zahăr sau alcool. Chiar şi când luăm calciu în cantităţi mari. Dacă vrei să iei un supliment alimentar bogat în magneziu, alege-l pe cel care conţine citrat de magneziu. Acesta poate fi mai uşor absorbit de organism.
Cromul

Pe piaţa suplimentelor nutritive, cromul este foarte bine vândut pentru că este prezentat ca un produs ce "arde grăsimea" şi "dezvoltă masa musculară". Cu toate acestea, cromul este supraevaluat, ţinând cont de numeroase studii, care au arătat că în cazul persoanelor care nu suferă de diabet, suplimentarea cu crom nu exercită niciun efect asupra concentratiei de glucoză sau insulină. Aşadar, suplimentarea cu crom nu scade stratul adipos, nu influenţează creşterea masei musculare şi nici nu măreşte forţa. Recomandarea utilizării cromului se face în cazul persoanelor cu deficienţe, la indicaţia medicului, şi în cazul sportivilor cu diete sărace în crom. Antrenamentele obositoare, însoţite de un aport crescut de carbohidraţi, induc pierderea cromului prin urină.

Citeste mai departe: libertatea.ro

Labels:


Comments:

Post a Comment





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?