Thursday, November 7, 2013

 

Cum ne ademeneşte industria alimentară să cumpărăm produse care doar par sănătoase

În contextul în care consumatorii au început să fie tot mai interesaţi de alimentele naturale, sănătoase, cu puţine calorii şi sărace în grăsimi, industria alimentară găseşte noi căi să ne păcălească prin etichete ambigue.

Când mergem la cumpărături, trebuie să avem permanent în minte această idee: companiile nu încearcă să ne facă mai sănătoşi, ci încearcă să ne vândă un produs, atrage atenţia „Huffington Post“. Numărul de calorii înscris pe etichetă nu este precis Specialiştii ne recomandă să citim cu atenţie etichetele produselor alimentare, dar nici aceste etichete nu sunt întotdeauna precise. De altfel, autorităţile pentru controlul alimentelor din SUA şi din Europa permit diferenţe de până la 20% între conţinutul real al produsului şi ce este înscris pe etichetă. Aşadar, dacă pe etichetă scrie că un produs are 500 de calorii, el poate să aibă chiar 600 de calorii.  În plus, în timp ce informaţiile de pe etichetele produselor alimentare sunt atent controlate, să corespundă cu cele mai noi reglementări, produsele propriu-zise sunt rareori analizate pentru a confirma sau infirma conformitatea dintre etichetă şi conţinutul real. „0 g de grăsimi trans“ nu înseamnă că produsul chiar nu conţine astfel de grăsimi Un alt lucru mai puţin cunoscut de consumatori este că un produs cu o cantitate de zahăr sau de grăsimi mai mică de 0,5 grame la 100 de grame poate avea înscrisă pe etichetă precizarea „0 grame zahăr“ sau „0 grame grăsimi trans“, de exemplu. Diferenţa nu este foarte mare, dar este importantă mai ales în cazul grăsimilor trans, doza zilnică recomandată fiind de numai 2 grame. De altfel, ne putem da seama dacă produsul respectiv conţine, de fapt, grăsimi trans, în ciuda precizării de pe etichetă, dacă pe lista de in...




Citeste mai mult pe: adevarul.ro

Labels:


Comments:

Post a Comment





<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?